Welkom.


Deze pagina's geven informatie over de koloniŽn van de Maatschappij van Weldadigheid in het begin van de negentiende eeuw. Ze horen bij de (tot nu toe) drie boeken die ik daarover geschreven heb, zie hieronder. Voor mensen die hier per ongeluk zijn terechtgekomen en geen flauw idee hebben waar het allemaal over gaat, is er een korte toelichting over de Maatschappij van Weldadigheid (verder 'de Maatschappij'). Ook handig voor scriptieschrijvers die niet een heel boek willen lezen.


pkoud
pknw
De proefkolonie (rode omslag is 1e druk, de andere 2e tot en met 9e druk) gaat over de eerste schreden van de Maatschappij in het 'opbeuren' van verarmde landgenoten uit de 'zedelijke verbastering' waar ze door hun jarenlange armoede in terechtgekomen zijn. Het boek beschrijft het ontstaan in 1818 en de eerste jaren van de proefkolonie Frederiksoord. Bij het boek hoort een eigen site, www.deproefkolonie.nl, met daarop oa recensies van het boek, reacties van lezers, een overzicht van door mij te geven lezingen, een verantwoording van de gebruikte bronnen en tenslotte een omvangrijke afdeling met extra informatie.


bkoud
bknw
De bedelaarskolonie (gekleurde omslag is 1e druk, de andere 2e druk) gaat over het eerste landelijk gesticht voor bedelaars. Het boek beschrijft de oprichting in 1822 van het gesticht op de Ommerschans en de periode dat het een kolonie blijft, tot en met december 1859. Bij het boek hoort een eigen site, www.debedelaarskolonie.nl, waarop informatie over het boek zelf te vinden is, waaronder recensies, een greep uit reacties van lezers, en een overzicht van lezingen. Bovendien staat daar de verantwoording van voor het boek gebruikte bronnen en citaten en ook hier is een afdeling extra informatie.kk
De kinderkolonie gaat over het ontstaan van de kolonie Veenhuizen. Drie grote gestichten, gebouwd in 1823-1825, voor de huisvesting van vierduizend 'weezen, vondelingen en verlatene kinderen' plus vijfhonderd gezinnen die de kinderen kunnen helpen met het bewerken van het land en op hun kunnen passen. Algemene informatie over het boek staat op de site van uitgeverij Atlascontact, lezingen staan vermeld op de auteurspagina bij Atlascontact, de verantwoording van gebruikte archiefstukken en bronnen is hier te vinden en elders op deze site staat enige extra informatiegaat over het ontstaan van de ko

Navigeren door deze pagina's werkt met de witte teksten bovenaan. Zoek je een bepaalde kolonist? Kijk bij Kolonisten. Als die daar niet bijstaat, komt die op deze pagina's niet voor.

Ik hoop dat het interessant gevonden wordt. Voor aanvullingen, tips, verbeteringen sta ik altijd open. Klik daarvoor rechtsboven op 'Reacties'.

Met vriendelijke groet,
Wil Schackmann

Mis je het kader rond deze pagina, dan even hier klikken. Voor de openingspagina van de homepage klik hier.