Ik_en... CURRICULUM VITAE mijn_gereedschap

 
Wil Schackmann, Galkemaheerd 51, 9736 BG Groningen, telefoon 050-5423185, fax 084-7469219, e-mail zie de openingspagina.
((NB: dit is de 'zakelijke' cv; voor een privť cv met plaatjes hier klikken))

Geboren 8 april 1951. Van 1970 tot en met 1986 werkzaam in diverse beroepen, waaronder studie politieke wetenschappen, eigenaar zeefdrukkerij, kraker, hulpverlener bij JAC-Amsterdam (3 jaar), pers- en publiciteitsfunctionaris binnen het welzijnswerk (5 jaar) en dagbladjournalist/redacteur (2 jaar). Vanaf 1987 louter werkzaam als schrijver, met als belangrijkste activiteiten:
 

1987
t/m
1991
Ik 'debuteerde' in 1987 met de roman De dood van opa Appinga (klik hier voor meer informatie), eind 1988 gevolgd door het tweede boek met de titel Genoeg gesold (meer info). Die laatste staat nu bijna helemaal op de site (klik hier).
Leuk werk, boeken schrijven, heel leuk werk, maar er valt nauwelijks van te leven. En dus begon ik in die tijd bij te klussen voor uitgeverijen: novellisations voor uitgeverij A.W.Bruna, vertalingen en bewerkingen (onder andere de Reisgids voor Twin Peaks) voor uitgeverij De Boekerij. Voor meer info over deze bij-activiteiten klik hier).

Ik maakte in die tijd deel uit van de Journalisten Maatschap Groningen en naast diverse journalistieke en redactionele werkzaamheden en her en der een columpje, volgde er in 1990 nog een derde roman: De BV Zusters Diakonessen (meer info)
1991
t/m
1999
Inmiddels was ik geÔnteresseerd geraakt in schrijven voor televisie. Ik had al wat plots verkocht aan Medisch Centrum West en sketches aan "Binnenlandse Zaken" van de Tros en en najaar 1991 liet ik mij op de Media-academie in Hilversum omscholen van romanschrijver tot scenarioschrijver. Aansluitend, van eind 1991 tot achterin 1992 werkte ik als co-auteur mee aan Medisch Centrum West (meer info), de afleveringen 68-81, uitgezonden in 1993.
Nauwelijks was dat schrijfwerk klaar of ik werd november '92 schrijfteamleider van het schrijfteam voor de Duitse ziekenhuisserie Stadtklinik (meer info), die voor een deel gebaseerd was op Medisch Centrum West en voor een deel nieuw geschreven moest worden. Dat bleef ik jŠŠ-ren.
Ik deed wel wat tussendoor, zo schreef ik met anderen voor ID-tv een pilot voor een serie De Grote Stad, deed ik historische research rond de Maatschappij van Weldadigheid uit 1818 en schreef ik met subsidie van het stimuleringsfonds en in opdracht van de HOS de eerste aflevering van historisch drama rond die Maatschappij van Weldadigheid.
Maar Stadtklinik was 'ein Quoten-knaller', we hadden elke week zes miljoen Duitsers aan het huilen en het bleef 159 afleveringen lang mijn belangrijkste activiteit.
Tot maar liefst februari 1999.
1999
t/m
heden
Al met al had ik dus bijna acht (!!) jaar in de ziekenhuisseries gezeten en met alle respect voor dat genre, maar dat doe ik NOOIT meer. Sindsdien schrijf ik alleen waar mijn hart ligt en aan dingen waar ik een uitdaging in zie, met wisselende opdrachtgevers en vaak samen met anderen.

Scenario. Zo schreef ik met subsidie van het filmfonds in samenwerking met regisseur Ruud Schuitemaker en voor Waterland Film & Tv aan het speelfilmscript Klem  (meer info), in opdracht van de stichting Jura aan het filmscript Camping ŗ la ferme en ontwierp samen met Sjaak Vlaming en in opdracht van Egmond Film en tv een comedy-format. Een leuke opsteker was het winnen van de ANV-Visser Neerlandia Televisieprijs 2000 voor het samen met Paul Lochtenberg geschreven Het Leven sta Je Steeds Weer Van Te Kijken (meer info). Begin 2003 bereikte ik in samenwerking met Pauline Los de tweede plaats (achter Hugo Heinen) van de Klaasje Zevenster scenario-wedstrijd van de Tros (meer info). Een veelomvattende activiteit was het schrijven, met financiŽle steun van Filmfonds-intendant Jean van de Velde, van het filmscenario Tot de Arbeid, over de al eerder genoemde Maatschappij van Weldadigheid, welk projekt met regisseur Pieter Verhoeff voor eeuwig in de produktie-ontwikkelingsfase is.
Tenslotte: sinds de zomer van 2001 geef ik met veel plezier les in scenarioschrijven. Eerst bij het Kunstencentrum in Groningen en vanaf eind 2009 bij de Schrijversvakschool Groningen (zie deze pagina in opbouw).

Toneel. In 2003 ben ik voor het eerst in mijn leven, in opdracht van het Steunpunt Huren in Groningen, begonnen aan een toneelstuk, samen met Jothea Brouwer en Philippien Bos. Het stuk is dankzij de steun van Theaterwerkplaats De Jonge Prins onder de titel Geluk Is Niet Te Huur najaar 2006 in alle Groningse wijken gespeeld (meer info).
Toneelschrijven beviel, en in 2003-2004 was ik een van de schrijvers van een produktie van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen, zie hun site) over het krijgen en hebben van kinderen. Dat begon met de werktitel  'Alles Kids' en is tenslotte in roulatie gegaan onder de titel Rozen en Rottigheid (meer info).

Documentaire. Ik hield het niet bij fictie alleen en schreef ook de scenario-opzet voor Woorden van beton, een documentaire over het leven van Frť Meis (meer info).
Samen met regisseur Perrie Hoekstra en met subsidie van de provincie Groningen en enkele kleinere subsidiŽnten, heb ik gewerkt aan films over De Blauwe Stad. Vier 25 minuten films met de titel Herinnerns (Oldambts voor herinneringen) zijn vanaf 2004 gemaakt en uitgezonden (meer info).
Voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum heb ik een scenario gemaakt voor een film over het digitaal nagebouwde Groningen in 1470. De film van 20 minuten is november 2011 in premiŤre gegaan (meer info).

Divers. Toen zoon Rick op het H.N. Werkman-college in stad-Groningen zat (1998-2005), maakte ik samen met andere ouders de Ouderkrant daar (meer info).

- Als ik mij ergens kwaad over maak (komt gelukkig niet zo veel voor) publiceer ik daarover in het katern 'Letter en Geest' van Trouw (zie de externe links op de pagina Leesvoer).
- Een helemaal nieuw soort activiteit is dat ik voor het Drents Archief twee historische smartphone-routes heb geschreven. Eentje over de vrije koloniŽn van de Maatschappij van Weldadigheid en een hele spannende: 'De Moord op Dominee Ledeboer', een soort van detective uit het jaar 1780. Die routes zijn voor het publiek befietsbaar, voor meer info zie de site van Anno Drenthe Nu
- Daarnaast verleen ik medewerking aan een g
ame die scholieren in het geheel verbouwde Drents Archief kunnen spelen. In het kader van een dag waarin ze ook Veenhuizen, Frederiksoord of Ommerschans bezoeken, spelen ze na dat ze zelf op 14-jarige leeftijd in de kolonie terechtkomen.
- Kolonieverleden verteld is een heel leuk project met interviews, waarvoor ook opnamen die ik in 2009 voor de Koloniedag had gemaakt opgenomen konden worden. De eindresultaten zijn nu te zien in museum De koloniehof (meer info).
- En ook al leuk is het project Post van Weldadigheid op www.velehanden.nl, waar ik artikelen bij schrijf (meer info). Later kwam er nog een project bij Vele Handen, die keer over bedelaars, waar ik columns bij schreef, zie hier.
-
Ik ben actief betrokken geweest bij de organisatie van een geweldig geslaagde Kolonistendag in 2009 en ook op andere manieren doe ik veel aan die koloniŽn van weldadigheid.
- Zo heb ik een aanzienlijk deel van mijn thuispagina ingeruimd voor verhalen en informatie erover (zie hier).
- Ik ben te bezichtigen in twee documentaires over de koloniŽn, Strak in het gelid uit 2018, hier af te spelen,  en Het Werelderfgoed van Johannes uit 2021, hier af te spelen.
- Ik was betrokken bij de opzet en inrichting van het nieuwe museum De proefkolonie, dat iedereen een keer gezien moet hebben(naar hun site). Sinds kort (mei 2022) is er vanuit het museum ook een Luistertocht.

Boeken. Over die hier al zo vaak genoemde Maatschappij van Weldadigheid heb ik het lijvige boek De proefkolonie geschreven dat eind 2006 is uitgekomen bij uitgeverij Mouria en dat per september 2016 zijn negende druk beleefde (er is een site over het boek).
De recensies waren heel leuk (zie een overzicht) en de reacties van lezers waren en zijn heel erg leuk (zie een overzicht). In de nasleep en met gebruikmaking van het vele rest-materiaal, heb ik over het onderwerp gepubliceerd in tientallen landelijke, regionale en plaatselijke historische bladen (zie een overzicht) en in minstens zoveel plaatsen lezingen erover gehouden (zie deze vrolijke pagina). Op diezelfde site is ook een door mij gerunde afdeling 'extra informatie' waar veel aanvullend materiaal staat/komt te staan.
- P
er eind mei 2013 was er een volgend boek: De bedelaarskolonie. Daarbij is een site die op dezelfde manier is ingericht als het vorige boek, dus met bijvoorbeeld recensies, lezers-reacties en 'extra informatie'. September 2016 verschijnt er een nieuwe midprice editie van.
- Augustus 2016 verscheen het dubbel-boek Vrij in de kolonie, uitgegeven door de Stichting Weldadig Oord (zie hier)
- En op 23 september 2016 verschijnt De kinderkolonie over de weeskinderen in Veenhuizen (zie hier).
- In 2018 verscheen het jubileumboek (200 jaar Maatschappij van Weldadigheid) Droom en Weldaad, waarvoor ik twee hoofdstukken schreef.
- Ook in 2018 kwam uit De strafkolonie, zie hier, waarna de vier kolonieboeken een serie-uiterlijk kregen, zoals op deze pagina van boven naar beneden te zien is.

Even iets heel anders qua boek. Op 20 mei 2022 verscheen Etta Palm, van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand. Zie hier bij Atlas Contact over het boek en vanaf deze pagina zijn alle achtergrondstukken bereikbaar.TERUG naar de openingspagina of door naar het privť-cv.