Groningen1470

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum - Brugstraat 24 in Groningen – had het briljante idee om het middeleeuwse Groningen na te laten bouwen. Op de computer. Zodat je er virtueel doorheen kunt lopen.

Onder de inspirerende leiding van museumconservator Wicher Kerkmeijer heeft een hele groep mensen daar in 2009, 2010 en 2011 aan gewerkt.

Los Digitalos, zie hun site, reconstrueerde digitaal ruim 1100 gebouwen met behulp van de nieuwste technieken.

De laatste wetenschappelijke inzichten.werden geleverd door een wetenschappelijk adviescomité bestaande uit prof. dr. Dick de Boer, dr. Jan van den Broek, drs. Gert Kortekaas en drs. Taco Tel.

Ondergetekende schreef het scenario en Jothea Brouwer sprak de tekst in en deed het acteerwerk.

Het eindrestultaat is een 20 minuten durende film waarin de kijker wordt rondgeleid door het laatmiddeleeuwse Groningen en intussen interessante wetenswaardigheden over het leven in die tijd krijgt voorgeschoteld. Speciale aandacht is er voor de plekken waar heden ten dage nog resten uit de middeleeuwen te herkennen zijn.

De film ging 30 november 2011 in premičre en draait sindsdien doorlopend in het Noordelijk Scheepvaartmuseum op een extra groot scherm. Daarnaast is er een computer opgesteld waarop de bezoeker zelf door de middeleeuwse stad kan navigeren.

Zie verder de site van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en een uitzending van OOG-tv over het project.

Wil Schackmann