Naar het overzicht
van de maandbladenHet maandblad de Star via www.delpher.nl

Alle nummers van de Star zijn door de Koninklijke Bibliotheek ingescand en op www.delpher.nl gezet. Er is één klein verschil tussen de exemplaren die ze daarvoor gebruikt hebben en de kopie die op het Drents Archief is (wat volgens mij een kopie is van exemplaren van de Landbouwhogeschool in Wageningen), zie daarvoor bij 'voorafgaand aan de Vriend des Vaderlands'. Maar een kniesoor die daar op let, het is veel te mooi dat we het allemaal online kunnen lezen en zelfs ophalen.

■ Ga naar www.delpher.nl
■ Linksboven zie je staan 'Doorzoek alles' en dat menuutje kun je uitklappen en dan kun je kiezen 'Tijdschriften'.
■ Dan heb je onder de balk de mogelijkheid te kiezen voor 'Uitgebreid zoeken'.
■ Dan klik je op 'Titel tijdschrift'.
■ En dan vul je in 'Star'.
■ Nu zijn alle nummers verzameld en als je op chronologische volgorde wilt werken, wel zo handig, kies er bij het vakje 'Sorteer op' dan voor om ze op datum te sorteren en dan heb je ze op volgorde van jaargang.

Omdat men niet helemaal consequent is geweest met het geven van titels krijg je ze binnen een jaargang niet altijd helemaal chronologisch, maar met even puzzelen kom je er wel uit dankzij de doorlopende paginanummering. Alle jaargangen hebben voorafgaand aan de nummers op delpher een losse inhoudsopgaaf.
Rechtsboven geeft Delpher de mogelijkheid om een nummer te downloaden. Je kunt het ook als txt-file ophalen, maar daar heb je niet zo veel aan, het ocr-en heeft weinig leesbare taal opgeleverd. Je kunt ook stukjes uitsnijden en als plaatje ophalen.
Wil je een heel nummer bekijken, dan klik je links op 'Bladeren door dit tijdschrift' en klik je daarna op de vier blokjes en dan komen alle pagina's in beeld.

Het maandblad Vriend des Vaderlands via www.delpher.nl

Alle nummers van de Vriend des Vaderlands zijn door de Koninklijke Bibliotheek ingescand en op www.delpher.nl gezet. Er zijn kleine verschillen tussen de exemplaren die ze daarvoor gebruikt hebben en de exemplaren die ik heb ingezien in de bibliotheek van de Rijks Universiteit Groningen. Met name enkele plaatjes zitten op een andere plek. Die zullen ooit een keertje zijn losgeraakt en toen elders terechtgekomen. Maar het belangrijkste is dat we het allemaal online kunnen lezen en zelfs ophalen.

■ Ga naar www.delpher.nl
■ Linksboven zie je staan 'Doorzoek alles' en dat menuutje kun je uitklappen en dan kun je kiezen 'Tijdschriften'.
■ Dan heb je onder de balk de mogelijkheid te kiezen voor 'Uitgebreid zoeken'.
■ Dan klik je op 'Titel tijdschrift'.
■ En dan vul je in 'Vriend des Vaderlands'.
■ Nu zijn alle nummers verzameld en als je op chronologische volgorde wilt werken, wat wel zo handig is, kies er bij het vakje 'Sorteer op' dan voor om ze op datum te sorteren en dan heb je ze op volgorde van jaargang.

Van wat ik mij herinner zitten deze dan wel meteen op de goede volgorde. Ook hier zitten de inhoudsopgaven per jaargang er voorafgaand aan de bladen los bij (maar inhoudelijk kloppen zezelden, heel vaak staan er verkeerde paginanummers). Verder geldt hetzelfde als hierboven bij de Star staat, dus doorlopende paginanummering en de diverse mogelijkheden om te downloaden.