Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

De familie Houtman in de stamboeken en hun verdere geschiedenis voor zover het op de kolonie speelt

De vrijlating van het gezin uit de strafkolonie wordt gemeld in De proefkolonie p 365, ze behoren tot de gezinnen die worden genoemd in De bedelaarskolonie p 230 die 14-09-1824 vanuit de strafkolonie worden geplaatst als arbeidershuisgezin te Veenhuizen.
Daar bereiken Dirk en Lena respectabele leeftijden. Dirk Houtman overlijdt 10-07-1860 op 84-jarige leeftijd, zijn echtgenote mag dan terugkeren naar de vrije koloniŽn en overlijdt 15-7-1864 te Frederiksoord als ze 85 is.

Voorzover ik heb kunnen nagaan is er nooit eentje van het gezin teruggekeerd naar Vlaardingen. De meeste blijven op het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid of er in ieder geval dichtbij.

Bijvoorbeeld zoon Dirk, die in 1842 in Veenhuizen trouw met een dochter van proefkolonist Gerrits (die eigenlijk Timmerman heet), en Ė een tijdje Ė zelf kolonist wordt. Het nageslacht komt in Twente terecht, zie ook de kwartierstaat Wesley Hein: http://wesp.snt.utwente.nl/%7Eaver/kwhein/kwhein.htm#BM143 (nr. 94 op die pagina)

Dochter Hermina of Harmina trouwt 1832 in de buurt van de Ommerschans met ene Gillis Westdijk, zie genealogie Westdijk: http://coevern.nl/stambomen/westdijk.html, en blijft daar altijd in de buurt wonen.

Ook nabij de Ommerschans trouwt dochter Jannetje in hetzelfde jaar met ene Jacob Bakker van Texel, zie genealogie Jos Maissan: http://gw.geneanet.org/index.php3?b=jossan&lang=nl;p=jannetje;n=houtman, een zoon van hun staat op de kwartierstaat Denny Broekhuis: http://members.home.nl/dennybroekhuis/Kwartierstaat%20van%20Denny%20Broekhuis.htm (bij nr, 100) en een dochter op de site van John de Goede: http://www.tcmshiatsu.nl/GEN/34553.htm, allemaal nog steeds daar in de buurt.

De in Frederiksoord geboren dochter Lena of Helena Catharina trouwt met de Schiedammer Martinus Vink, zie genealogie RemiŽns: http://www.remiens.nl/phpGedView/individual.php?pid=I5031&ged=remiensphp.ged, en ze blijven altijd in Frederiksoord.

Ook andere nakomelingen blijven in hetzelfde deel van het land, in plaatsen als Nieuw-Amsterdam, Emmen en Smilde.

Ik heb contact met mensen die genealogisch onderzoek naar de Houtmannen hebben gedaan. Als je daarmee in contact wilt komen, moet je mij even mailen.