Naar het overzicht
van stukken over WATERENDe Instituteur draagt op 6 oktober 1829 dertien in de vrije koloniŽn ingedeelde jongens voor als kwekeling

Dit stuk bevindt zich in invnr 100 scan 65 en draagt als titel 'Nominative Staat van eenige jongelingen uit de vrije koloniŽn welke in het Instituut van opvoeding te Wateren zouden kunnen worden opgenomen'.

In de eerste kolom staat de naam, in de tweede kolom staat de leeftijd in jaren, in de derde de oorspronkelijke plaats van herkomst, in de vierde bij welke kolonist de jongen is ingedeeld en in de vijfde in welke kolonie hij woont. Met Eise Haman wordt bedoeld Eijsse Aman Houwman, met Antonie Schols wordt bedoeld Christiaan Anton Schultz en de overige spellingvariaties en onjuiste leeftijden laat ik verder ongenoemd:

Willem Putman
14
Amsterdam
Ebert
No.1
Willem de Ruiter
11
Amsterdam
Ebert
No.1
Willem der Nederlanden


wed. Kok
No.1
Koenraad Jager
11
Groningen
Koppe
No.3
Jan Visser
16
Rijp
wed. Dijkstra
No.3
Jan Trap
11
Rotterdam
wed. Simons
No.3
Jan Plaats
15
Schiedam
van der Bil
No.3
Johannes Timotheus Smit
11
Utrecht
wed. Gunther
No.1
Eise Haman
15
Groningen
wed. Smit
No.3
Antonie Schols
16
Groningen
wed. Kuipers
No.3
Willem Zaan
17
Dordrecht
wed. Zwak
No.3
Willem Frederik van Vliet
14
Rotterdam
den Ouden
No.3
Karel van der Koogh
18
Dordrecht
Langenberg
No.3

Wateren, den 6 October 1829
De Instituteur
(get.) K. Mulder
Voor copie conform
J. van Konijnenburg
Directeur

In de stamboeken van de vrije koloniŽn is bij 12 van deze jongens aangetekend dat ze op 10 november 1829 naar het Instituut te Wateren komen. Alleen bij Willem der Nederlanden ontbreekt die vermelding, maar omdat hij wel in het kwekelingenregister staat en hij op 15 maart 1830 uit het Instituut teruggaat naar de vrije koloniŽn, mag aangenomen worden dat hij ook op 10 november 1829 naar Wateren is gegaan.